prostatita si sex

intimitate cu prostatita

Glanda prostatică este foarte importantă pentru corpul uman, deoarece sintetizează substanța care face parte din spermatozoizi. Procesele inflamatorii din glanda prostatică se numesc prostatita. Această boală afectează erecția, precum și procesul de urinare, care, la rândul său, afectează starea emoțională a unei persoane. În cazurile avansate, prostatita se transformă în adenom de prostată, adesea boala este însoțită de vasculită sau uretrita.

Apariția prostatitei acute sau cronice afectează întregul corp al unui bărbat și, în primul rând, organele sistemului genito-urinar. În același timp, viața sexuală are de suferit, deoarece pe fondul procesului inflamator din glanda prostatică pot fi observate disfuncție erectilă și probleme cu potența.

Această condiție reduce semnificativ calitatea vieții unui bărbat și necesită numirea unei terapii. În același timp, mulți pacienți se întreabă dacă este posibil să faci sex în tratamentul prostatitei și dacă acest lucru va duce la progresia bolii?

Este posibil să faci sex cu prostatita?

Deoarece tinerii se pot îmbolnăvi de prostatită, și nu doar pensionarii, și sunt plini de forță și energie, atunci desigur că sunt interesați dacă este posibil să facă sex cu prostatita. Opinia experților în această problemă poate fi împărțită în două categorii: unii susțin ideea abstinenței sexuale prelungite, în timp ce alții susțin ideea că nu trebuie să încetați să aveți o viață sexuală activă. De fapt, prostatita nu este cauza impotenței, dar durerea de după orgasm îi obligă pe bărbați să renunțe la plăcerile carnale.

Desigur, cu o formă avansată a bolii, o încercare de a face dragoste este puțin probabil să beneficieze, dar cu inflamație, glanda prostatică trebuie masată. Cel mai bun masaj se efectuează din interior, în timpul actului de ejaculare, deoarece mușchii se contractă, ceea ce asigură mișcarea spermatozoizilor. Actul de ejaculare va fi un adaos excelent la masajul prostatei sau chiar înlocuitorul acestuia, dacă din anumite motive este imposibil de masaj. De asemenea, cu abstinența sexuală completă, există consecințe atât de negative precum stagnarea sângelui în organele genitale, nivelul de testosteron scade, nevoia de activitate a prostatei scade, astfel încât funcția acesteia se estompează. Aceste consecințe agravează și mai mult situația și pot duce la o exacerbare a bolii.

Dar, pe de altă parte, ejacularea prea frecventă poate face rău. Unii bărbați, după ce au aflat că sexul are un efect pozitiv asupra prostatei inflamate, pot începe o viață sexuală activă fără a-și urmări prea mult partenerii, ceea ce va afecta negativ situația. Fiecare corp feminin are o microfloră specială, care poate să nu fie compatibilă cu microflora masculină. În plus, ea poate fi purtătoarea unei boli infecțioase sau fungice, așa că sexul neprotejat nu poate duce decât la un proces inflamator. Prin urmare, este indicat să faci dragoste cu partenerul tău obișnuit pentru a reduce riscul oricăror complicații.

În absența unui partener permanent, este necesar să curățați canalele seminale cu ajutorul masturbării. Deoarece ejacularea apare adesea prematur cu prostatita, puteți începe să amânați momentul orgasmului, oprirea temporară a fricțiunilor și apoi reluarea acestora. Dar ar trebui să vă amintiți despre precauții și să nu supraîncărcați un corp deja slăbit. Nu puteți obține mai mult de o ejaculare pe zi, dar nu mai puțin de o ejaculare pe săptămână.

Cauzele prostatitei

Există mai multe forme comune ale acestei boli:

 • Prostatita acută are simptome caracteristice tuturor proceselor inflamatorii: frisoane, durere în zona afectată, febră. Uneori, în timpul urinării, din canal ies formațiuni purulente albicioase sau incolore. În unele cazuri, prostatita acută duce la sepsis și necesită spitalizare. Cauza bolii este o infecție care afectează prostata. Factori suplimentari care afectează dezvoltarea bolii:
  1. hipotermie;
  2. Viață sexuală neregulată, abstinență prelungită;
  3. urinare întârziată;
  4. Nu este un mod activ de viață;
  5. Boli ale sistemului genito-urinar;
  6. A avea obiceiuri proaste.
 • În plus, prostatita cronică este frecventă. Boala poate apărea fără simptome sau fără exacerbare (există probleme ușoare la urinare și în timpul actului sexual). În caz de exacerbare, apare durerea. De asemenea, prostatita cronică poate duce la inflamarea vezicii urinare, deoarece zona prostatei este focarul infecției întregului tract genito-urinar. Pentru a diagnostica boala, se seamănă o probă de microorganisme într-un mediu nutritiv și se folosește și microscopia secretului de la prostată. Cauza acestei boli este leziunile bacteriene ale glandei prostatei. Există diverse teorii care explică apariția prostatitei cronice:
  1. Teoria inflamației chimice, conform căreia inflamația apare ca urmare a pătrunderii urinei în țesuturile glandei prostatei. Acest lucru necesită o presiune crescută a urinei, care poate fi cauzată de obstrucții ale canalului urinar (de exemplu, reziduuri de sperma).
  2. Teoria imunitară sugerează că prostatita se manifestă ca răspuns la diferite antigene care au fost depuse în țesuturile prostatei.
  3. Teoria neurogenă afirmă că inflamația neurogenă apare sub influența substanțelor biologic active care sunt eliberate la nivelul terminațiilor nervoase.

Tratamentul prostatitei

Cu cât începe mai devreme tratamentul prostatitei, cu atât mai bine, astfel încât depistarea precoce a bolii este unul dintre factorii cheie. În caz de suspiciune, este necesar să contactați un medic urolog, care va preleva probe și analize de urină și sânge, precum și va prescrie tratamentul adecvat.

Pentru a trata prostatita, se folosesc metode medicale, al căror curs de tratament poate dura până la 4 săptămâni:

 • Utilizarea antibioticelor pentru suprimarea infecției sau a activității bacteriene.
 • Utilizarea alfa-blocantelor, care facilitează evoluția bolii acționând asupra receptorilor adregenetici.
 • Utilizarea medicamentelor antiinflamatoare care acționează asupra glandei inflamate.
 • Utilizarea remediilor pe bază de plante care ameliorează simptomele.
 • terapie hormonală.

Pe lângă tratamentul medical, se folosesc următoarele metode:

 • masaj de prostată;
 • terapia LOD;
 • Exerciții de relaxare;
 • Fizioterapie;
 • acupunctura;
 • În caz de exacerbare, se recurge la intervenția chirurgicală.