Modalități de a trata eficient prostatita cronică la bărbați

Inflamația la nivelul prostatei sau prostatita cronică sunt afecțiuni urologice destul de frecvente și frecvente. Conform cercetărilor medicale, aproximativ 90% dintre bărbați după vârsta de 35-45 de ani se confruntă cu această boală neplăcută.

femeie și bărbat care au vindecat prostatita cronică

Cine este în pericol?

La risc sunt acei bărbați care duc un stil de viață nesănătos: inactivitate, supraponderalitate, sedentarism. Boala se datorează faptului că la bărbații care duc un stil de viață nesănătos, circulația sângelui (circulația) în regiunea pelviană este perturbată. Apoi există stagnarea sângelui în sistemul reproducător, ceea ce duce la dezvoltarea prostatitei. În timpul dezvoltării prostatitei, și glanda prostatică crește, prin urmare, crește nivelul de urină, care persistă în organism și otrăvește sănătatea bărbaților.

Tipuri de boli

Tipurile de prostatita cronica sunt: bacteriene si non-bacteriene.

Prostatita bacteriana (acuta)

Acesta este un tip de boală în care principalul agent cauzal este o infecție bacteriană. Manifestarea bolii și simptomele acesteia apar întotdeauna în mod neașteptat. Acest tip de boală este foarte gravă și necesită o vizită obligatorie la medic. În unele cazuri, pacientului i se oferă spitalizare. Cel mai adesea, acest tip de boală afectează bărbații de vârstă mijlocie și tânără.

Prostatita bacteriana (cronica)

Acest tip de boală se dezvoltă din cauza microorganismelor bacteriene care nu se comportă la fel de ostil ca în forma acută a bolii. Cel mai adesea, nu există simptome speciale ale bolii, sau simptomele apar foarte lent și pentru o perioadă lungă de timp.

Motive pentru dezvoltarea prostatitei cronice

Principalele cauze ale dezvoltării bolii includ bacteriile care intră în glanda prostatică cu urină (prin canalele urinare). Bacteriile cauzează atât prostatita bacteriană cronică, cât și prostatita bacteriană acută.

Prostatita cronică nu este contagioasă, nu poate fi prinsă prin contact sexual (contact sexual). Există unii factori care cresc procentul de posibilitate de a dezvolta această boală.

Factorii de dezvoltare includ:

 • Probleme cu dezvoltarea sistemului urinar.
 • Cateterizarea vezicii urinare.
 • Infecția precoce a sistemului genito-urinar.
 • Simptomele prostatitei cronice.

Fiecare om experimentează o varietate de simptome ale manifestării bolii, dar în manifestarea sa principală există simptome similare.

Prostatita bacteriană (acută) se manifestă prin simptome luminoase și acute, apare brusc, de regulă, sperie un bărbat și merge imediat la clinică.

Prostatita acută, caracteristicile simptomelor:

 • Durere în timpul urinării.
 • Febră (posibile frisoane).
 • Senzație de vezică plină chiar și după golirea acesteia.

Prostatita cronică are simptome similare, dar sunt mai puțin acute decât prostatita acută.

Prostatita cronică, caracteristicile simptomelor:

 • Nevoia frecventă de a goli vezica urinară;
 • Dureri temporare (periodice) la nivelul testiculelor;
 • durere în vezică urinară;
 • Durere în regiunea lombară (partea inferioară a spatelui);
 • Durere în timpul ejaculării;
 • În timpul examinării prin palpare, este posibilă manifestarea durerii și sondarea umflăturii glandei prostatei.

Diagnosticul bolii: prostatita cronică

Pentru a exclude alte boli ale sistemului genito-urinar, un diagnostic precis trebuie făcut de către un medic calificat din clinică. Adesea, cu diferite boli ale unuia dintre sistemele corpului, există simptome similare, așa că nu vă angajați în cercetări independente și auto-tratament, ci consultați imediat un medic la primele simptome.

Pentru a face un diagnostic precis, există diferite metode de examinare. La urma urmei, prostatita se poate manifesta cu simptome similare cu cistita, adenom sau uretrita.

În timpul studiului, medicul examinează rectul cu ajutorul degetelor (în mănuși medicale) tratate cu vaselina. Acest tip de examinare se numește examen rectal. Glanda prostatică este palpabilă prin peretele rectului, așa cum se află în fața acestuia (în fața rectului). Folosind această metodă, medicul va putea determina dacă glanda prostatică este mărită și dacă durerea ei se manifestă în timpul studiului.

Dacă un bărbat are prostatita cronică, atunci examinarea prin palpare va provoca pacientului doar durere temporară și disconfort minim, care va trece foarte repede.

Este forma avansată de prostatita cronică periculoasă?

În cele mai multe cazuri, bărbații ignoră unele dintre simptomele manifestării bolii, care exacerbează dezvoltarea ulterioară a inflamației glandei prostatei. Un astfel de tratament „nepăsător" al sănătății poate duce la faptul că producția normală de hormoni în corpul masculin scade, iar problemele cu fondul hormonal pot duce la faptul că libidoul (dorința sexuală) a unui bărbat scade. De asemenea, este posibil să apară probleme cu funcția erectilă. Luate împreună, aceste boli sunt foarte greu de vindecat.

În timpul inflamației glandei prostatei, producția normală de secreție încetinește și, prin urmare, spermatozoizii își pierd activitatea. Cel mai adesea, consecințele prostatitei cronice avansate sunt infertilitatea și potența redusă.

Tratament eficient pentru prostatita

Metodele de tratament depind de forma inflamației și de tipul de prostatita.

Tratamentul medicamentos

În timpul diagnosticului de prostatita bacteriană (acută), medicul poate prescrie pacientului antibiotice pentru un curs de aproximativ două săptămâni. Dacă prostatita este avansată, pacientul poate fi spitalizat și poate fi administrat injecții intravenoase.

Dacă pacientul are dificultăți la urinare, medicul poate prescrie conectarea unui cateter (uretral). În multe cazuri, prostatita bacteriană este tratată în acest fel.

Dacă un pacient are prostatita bacteriană cronică, atunci tratamentul cu antibiotice poate dura de la o lună la trei luni. Acest tip de tratament este foarte eficient, în multe cazuri, pacienții se recuperează complet.

Dacă boala sau simptomele acesteia revin după tratament, medicul poate schimba abordarea tratamentului, cum ar fi utilizarea altor pastile sau masajul prostatei.

Tratamentul eficient al prostatitei cronice depinde în mare măsură de tratamentul în timp util la clinică.

Masaj de prostata

Bărbaților nu le place tratamentul cu masajul prostatei, deoarece întregul proces este foarte neplăcut. Este de remarcat faptul că atunci când alegi un specialist bun, poți evita toate momentele și senzațiile neplăcute din timpul masajului de prostată. Masajul se referă la acele metode care dau aproape imediat un rezultat tangibil.

Masajul prostatei are multe aspecte pozitive, unul dintre principalele fiind că masajul crește fluxul de sânge către glanda prostatică. De asemenea, crește tonusul muscular, eliberează canalele prostatei, reduce inflamația, este de natură antibacteriană și sporește efectul altor tratamente.

În prostatita cronică, masajul este o necesitate importantă!

etnostiinta

Medicina tradițională include multe modalități de a trata problemele cu glanda prostatică, dar efectul apare de mai multe ori și nu este la fel de eficient ca în timpul tratamentului medicamentos.

Tratamentul prostatitei cronice cu medicina tradițională nu are efecte secundare. Cele mai bune rețete includ tratamentul prostatitei cu coji de castane și propolis.

Pentru a trata prostatita cu coji de castane este nevoie de apă fierbinte, care se toarnă în coji de castane, după care insistă puțin și iau infuzia ca un ceai.

Tratamentul prostatitei cronice cu propolis este o metodă foarte populară. Datorită compoziției bogate a propolisului, problemele de prostată pot fi vindecate deja la primele simptome ale manifestării lor. Pentru tratament se folosesc supozitoare rectale speciale cu propolis, care au efect antibacterian.

De asemenea, puteți folosi o tinctură specială de propolis, care are efect antibacterian și înlătură simptomele prostatitei cronice.

dieta speciala

Pentru ca tratamentul prostatitei să fie eficient, trebuie să acordați atenție dietei pacientului. În timpul tratamentului prostatitei cronice, ar trebui să abandonați modul greșit de viață, în special tutunul și alcoolul.

Un bărbat ar trebui să includă mai multe fructe, legume, fructe de pădure, ceaiuri speciale (tincturi din plante), precum și produse lactate fermentate în dieta sa. Mâncarea grea ar trebui abandonată: alimente afumate, alimente grase, băuturi carbogazoase, mâncăruri comode, fast-food.

Pentru a alege alimentele potrivite în timpul tratamentului, puteți consulta un medic care vă va sugera sau va prescrie o dietă specială.

Bărbații ar trebui să se supună terapiei cu vitamine (bea o cură de vitamine), precum și să-și îmbogățească corpul cu oligoelemente esențiale.

tratament sportiv

După cum am menționat mai devreme, prostatita se dezvoltă cel mai adesea la acei oameni care duc un stil de viață sedentar și sedentar. Pentru a menține sănătatea masculină, ar trebui să alergați sau să mergeți mult. Alergarea și mersul pe jos îmbunătățesc circulația și fluxul de sânge către organele genitale. O astfel de activitate fizică optimă va afecta în mod favorabil sănătatea unui bărbat.

Bărbații ar trebui să facă exerciții dimineața, pot fi atât exerciții ușoare, cât și genuflexiuni active. Cu cât un bărbat îmbătrânește, cu atât trebuie să-și dedice mai mult timp sănătății și sportului. Faptul este că întregul sistem reproducător masculin depinde de starea generală a sănătății masculine și, de asemenea, de fondul hormonal normal. Și, după cum știți, sportul are un rol activ în producerea normală a hormonului testosteron, care este baza sănătății sexuale masculine. Sportul activează toate procesele din organism și crește producția de testosteron, hormonul masculin.

Tratament psihologic

În tratamentul prostatitei, starea psihologică a unei persoane este importantă. Dacă o persoană este dispusă pozitiv la faptul că va avea loc o recuperare în curând, atunci cel mai probabil se va întâmpla. Dar dacă o persoană în gândurile sale se îndoiește de recuperarea sa, atunci cel mai adesea tratamentul oricărei boli este întârziat mult timp.

Un bărbat ar trebui să se pregătească pentru bine, poate cere sprijin și de la cei dragi într-o perioadă atât de dificilă. La urma urmei, orice tratament este un pic de stres. Prin urmare, în timpul tratamentului prostatitei cronice, este important ca în apropiere să existe acei oameni care vor ridica moralul și vor crede într-un remediu rapid pentru boală.

De asemenea, un bărbat ar trebui să încerce să nu fie nervos în timpul tratamentului, mai ales dacă tratamentul nu dă rezultate rapide. După cum știți, atitudinea psihologică a unui bărbat afectează în mod direct sănătatea sistemului său reproducător. Tratamentul eficient al prostatitei este posibil numai cu o dispoziție pozitivă!

Prognoze pentru viitor după tratamentul prostatitei cronice?

În cele mai multe cazuri, prostatita cronică răspunde bine la tratament și nu are consecințe negative asupra sănătății unui bărbat.

Prostatita se dezvoltă lent, deci principalul lucru este să nu începeți dezvoltarea bolii, iar la primele manifestări ale bolii, ar trebui să consultați un specialist.

Prostatita în stadiul inițial răspunde bine la tratament. De asemenea, trebuie avertizat că prostatita are capacitatea de a exacerba problemele cu zona genitală. Adesea, prostatita devine motivul pentru care un bărbat își pierde dorința și dorința sexuală. Este posibil ca bărbații să nu fie conștienți de faptul că au inflamație a glandei prostatei, anulând simptomele pe termen scurt din cauza oboselii sau din alte motive, așa că amână tratamentul. O astfel de atitudine față de sănătatea cuiva poate avea cele mai negative consecințe. Prin urmare, încercați să faceți o examinare cu ultrasunete a glandei prostatei, cel puțin o dată sau de două ori pe an.

De asemenea, bărbații peste 40 de ani ar trebui să viziteze mai des un medic, să verifice nu numai glanda prostatică, ci și alte organe ale sistemului reproducător. Este mai ușor să previi o boală decât să-i tratezi consecințele.