Prostatita congestivă

ce este prostatita congestivă

Prostatita congestivăeste un proces patologic la nivelul prostatei cauzat de congestie. Flora patogenă nu este detectată; microscopia secrețiilor de prostată, a spermei și a urinei poate evidenția leucocite. Simptomele includ durere constantă în perineu, disurie. Diagnosticul se bazează pe rezultatele culturii bacteriene a biomaterialului și TRUS. Nu există un singur regim de tratament pentru prostatita congestivă; sunt prescrise masaj, fizioterapie, medicamente antimicrobiene și alfa-blocante. Este necesară o abordare individuală, luând în considerare simptomele existente. Dacă tratamentul conservator eșuează, este posibilă intervenția chirurgicală.

Informații generale

Prostatita poate fi infecțioasă, cauzată de prezența microflorei patogene, sau stagnantă, asociată cu congestia sângelui, reținerea ejaculatului și a secrețiilor prostatei. Prostatita congestivă sau congestivă (sindrom urogenital vegetativ, prostatoză) este o denumire învechită. Specialiștii moderni din domeniul urologiei folosesc mai des termenul de „sindrom de durere pelvină cronică fără răspuns inflamator" (CPPS). Prostatita apare la 25% dintre bărbații de 35-60 de ani, inflamația cauzată de procesele congestive reprezintă 88-90% din numărul total de cazuri. Forma potențial congestivă a bolii este susținută de agenți patogeni care sunt în forme L, fixați pe biofilme și nedetectați prin metode de rutină.

Cauze

Cauzele prostatitei congestive pot fi asociate atât cu glanda în sine, cât și cu factori extraprostatici. Etiologia exactă este necunoscută, probabil din cauza stagnării secrețiilor la nivelul prostatei sau este o consecință a congestiei venoase la nivelul organelor pelvine și scrot. Unii urologi consideră afecțiunea ca fiind psihosomatică. Linia dintre inflamația bacteriană și cea bacteriană este foarte arbitrară; cu imunosupresia de orice origine, datorită adăugării de microfloră secundară, procesul devine infecțios. Prostatita congestivă este cauzată de:

  • Cauze urologice interne. Patologia funcțională sau structurală a vezicii urinare: obstrucția cervicală, incapacitatea sfincterului extern de a se relaxa în timpul mișcărilor intestinale, afectarea contractilității detrusorului contribuie la retenția urinară și, din cauza compresiei vaselor, stagnarea sângelui. Hiperplazia și tumora de prostată, strictura uretrală și pietrele obstructive ale vezicii urinare sunt, de asemenea, considerate cauze potențiale ale congestiei venoase.
  • Comprimare. Circulația sângelui este îngreunată din cauza compresiei plexului venos de către o tumoare retroperitoneală, metastaze și anse intestinale pline cu fecale (constipație). Vasele plexului genito-urinar se dilată, fluxul sanguin încetinește, țesuturile suferă de foamete de oxigen și sunt înlocuite cu structuri nefuncționale. O parte din sânge este depusă și oprită din circulație.
  • Factori comportamentali. Refuzul activității sexuale, ejacularea neregulată și utilizarea actului sexual întrerupt ca mijloc de prevenire a sarcinii nedorite provoacă fluxul sanguin și umflarea țesutului prostatei. În timpul ejaculării, această glandă nu este complet drenată. Masturbarea constantă poate duce la prostatita congestivă, deoarece. . . Pentru dezvoltarea unei erecții, este necesar un flux de sânge către organele genitale.

Factorii predispozanți includ activitatea fizică scăzută, hipotermia și supraîncălzirea, alimentația proastă cu predominanța alimentelor condimentate, afumate. Alcoolul și nicotina afectează tonusul peretelui vascular, perturbă procesele redox și permeabilitatea, ceea ce provoacă umflarea. Principalele premise pentru formarea prostatitei congestive cu efect asupra tuturor organelor din zona genitală masculină (vezicule, testicule) sunt considerate a fi anomalii ale sistemului vascular al pelvisului - insuficiență valvulară, slăbiciune congenitală a peretelui venos.

Patogeneza

Zona periferică a glandei prostatei este formată din canale care au un sistem de drenaj slab dezvoltat, care împiedică scurgerea secrețiilor. Pe măsură ce prostata crește cu vârsta, pacienții dezvoltă reflux de urină în tuburile prostatice. S-a observat că mulți bărbați care suferă de prostatita sunt mai predispuși la alergii. Oamenii de știință cred că astfel de pacienți pot suferi și de inflamație mediată de autoimune cauzată de o infecție anterioară.

Refluxul urinar este promovat de stricturi uretrale, disfuncții ale vezicii urinare și HBP. Refluxul chiar și a urinei sterile duce la iritații chimice și inflamații. Se inițiază fibroza tubulilor, se creează condiții preliminare pentru prostatolitiază, care crește obstrucția intraductală și stagnarea secrețiilor. Drenajul inadecvat al acinii declanșează o reacție inflamatorie, creșterea umflăturii este însoțită de apariția simptomelor. Afecțiunea este agravată de congestia (stagnarea) sângelui în pelvis.

Clasificare

Clasificarea generală a prostatitei include formele bacteriene acute (I) și cronice (II). Categoria III include subtipul IIIa – CPPS cu inflamație și IIIb – CPPS fără aceasta. Prostatita congestivă este considerată o manifestare a CPPS cu absența unui răspuns inflamator (IIIb). Există o diferențiere clinică care ia în considerare caracteristicile patogenetice și morfologice ale bolii:

  • Primul stagiu.Caracterizat prin predominarea proceselor de exudare, emigrare, hiperemie arterială și venoasă, având ca rezultat afectarea microvasculară și distrugerea țesutului glandular. Aceste modificări sunt înregistrate în primii ani de la debutul bolii. Tabloul clinic din prima etapă este cel mai pronunțat.
  • A doua faza.Procesele inițiale de proliferare a țesutului conjunctiv se dezvoltă, iar simptomele scad. Din cauza formării trombilor, microcirculația are de suferit, ceea ce agravează scleroza. În această etapă, majoritatea pacienților se confruntă cu disfuncție sexuală: erecția și intensitatea orgasmului slăbesc, se dezvoltă ejacularea precoce sau invers, bărbatul întâmpină dificultăți în atingerea punctului culminant.
  • A treia etapă. Sunt tipice modificări fibrosclerotice severe. S-a dovedit că proliferarea țesutului conjunctiv este stimulată nu doar de inflamație, ci și de ischemia care însoțește prostatita congestivă. Plângerile de dificultăți de urinare sunt tipice și se remarcă implicarea rinichilor în procesul patologic.

Simptomele prostatitei congestive

Patologia se manifestă cu o varietate de simptome. Majoritatea pacienților descriu durerea ca disconfort constant în zona perianală, scrot sau penis. Unii notează o creștere a durerii perineale atunci când stau pe scaun. Iradierea durerii este variabilă - spre partea inferioară a spatelui, interiorul coapselor, coccis. Umflarea glandei face adesea dificilă începerea urinarii și slăbește fluxul de urină. Un tip de inflamație congestivă pe fondul patologiei vasculare este adesea însoțit de hemospermie - apariția sângelui în materialul seminal.

Simptomele iritației vezicii urinare includ incontinența urinară urgentă și urgentă. Cu patologia pe termen lung, se dezvoltă tulburări depresive. Este încă discutabil dacă caracteristicile psiho-emoționale duc la disconfort în perineu sau, dimpotrivă, durerea cauzată de umflarea glandei prostatei afectează starea psihică a unui bărbat. O creștere a temperaturii cu frisoane indică trecerea prostatitei congestive bacteriene la infecțioase și necesitatea începerii tratamentului patognomonic.

Complicații

Prostatita congestivă cu adăugarea de microfloră poate deveni bacteriană acută. Organele și structurile învecinate pot fi implicate în procesul inflamator: vezicule, vezica urinară, testicule. Rolul glandei prostatei este de a produce lichid pentru spermatozoizi; in mod normal are o compozitie speciala care are o functie protectoare pentru celulele germinale masculine. Cantitățile insuficiente de nutrienți și modificările proprietăților biochimice ale secrețiilor prostatice afectează inevitabil calitatea ejaculatului; bărbații cu prostatita congestivă sunt mai des diagnosticați cu infertilitate.

Odată cu umflarea severă a organului, o parte din urină după urinare rămâne în vezică, ceea ce duce la formarea de reflux patologic de urină în uretere și în sistemul de colectare renală. Ca răspuns la reflux, pot apărea hidronefroză și pielonefrită persistentă cu insuficiență renală. 50% dintre bărbați dezvoltă disfuncție sexuală: ejaculare dureroasă, dispareunie, erecții nocturne inconfortabile, care înrăutățește calitatea vieții și afectează negativ relația într-un cuplu.

Diagnosticare

Determinarea originii simptomelor este crucială pentru tratamentul eficient al prostatitei congestive, prin urmare au fost elaborate diverse chestionare pentru a facilita diagnosticul: I-PSS, UPOINT. Aceste chestionare sunt disponibile în formă rusificată; sunt folosite de urologi și andrologi în practica lor. Pentru a exclude sindromul miofascial, este indicată consultarea unui neurolog. La palpare, prostata este mărită, moderat dureroasă; natura congestivă a bolii este evidențiată de vene varicoase ale rectului. Diagnosticul prostatitei congestive include:

  • Testare de laborator. Se efectuează un examen microscopic și cultural al sucului de prostată. O ușoară creștere a numărului de leucocite la microscopie și rezultatele negative ale culturii bacteriene confirmă inflamația congestivă bacteriană. Testele PCR sunt efectuate pentru a exclude natura cu transmitere sexuală a bolii. În a treia porțiune de urină după masaj este detectată o leucociturie mai pronunțată. Pentru a exclude o tumoare a vezicii urinare se poate face citologie de urină; la pacienții cu vârsta peste 40-45 de ani se justifică un test de sânge PSA.
  • Metode de cercetare vizuală. Principala metodă instrumentală de diagnosticare rămâne TRUS, ecografia vezicii urinare. Rezultatele cistouretrografiei sunt informative în confirmarea disfuncției colului vezicii urinare, evidențiind refluxul de urină intraprostatic și ejaculator și strictura uretrale. În caz de slăbire pronunțată a jetului se efectuează uroflowmetria. Tensiunea mușchilor planșeului pelvin este evaluată folosind un studiu videourodinamic.

Diagnosticul diferențial se realizează cu carcinomul vezicii urinare, HBP, cistita interstițială. Manifestări similare sunt observate în tuberculoza genito-urinară și strictura uretrală, deoarece aceste nozologii se caracterizează și prin durere în abdomenul inferior, simptome de disurie și dificultăți de urinare. Prostatita congestivă se distinge de prostatita bacteriană; în plus, toate procesele patologice care sunt însoțite de CPPS la bărbați trebuie excluse.

Tratamentul prostatitei congestive

Pacientului i se recomandă să-și normalizeze viața sexuală, deoarece ejacularea regulată ajută la drenarea acinilor și la îmbunătățirea microcirculației. Actul sexual întrerupt sau prelungit, care provoacă congestie, este inacceptabil. Au fost identificate o serie de produse care cresc agresivitatea chimică a urinei - consumul lor duce la creșterea simptomelor de prostatita congestivă. Condimentele, cafeaua, marinatele, alimentele afumate, băuturile alcoolice și carbogazoase ar trebui limitate sau, mai bine, excluse. Tratamentul inflamației congestive a glandei prostatei poate fi conservator și chirurgical.

Terapie conservatoare

Regimul de tratament este selectat individual, în funcție de simptomele predominante. La mulți pacienți, ameliorarea apare după administrarea de medicamente antibacteriene, ceea ce se explică prin diagnosticarea incompletă a infecțiilor latente. Pentru fluxul urinar lent și necesitatea de a încorda, sunt prescrise alfa-blocante. Urgența urinară este neutralizată cu medicamente anticolinergice. S-a demonstrat că inhibitorii de 5-alfa reductază reduc severitatea manifestărilor clinice prin reducerea răspunsului macrofagelor și leucocitelor și migrarea acestora în zona inflamatorie.

Analgezicele, antiinflamatoarele nesteroidiene și relaxantele musculare pot ajuta la ameliorarea durerii și a spasmelor musculare. Este rezonabil să se includă în regimul de tratament medicamente care normalizează microcirculația – flebotonice (venotonice). Dacă procesul de stagnare susține deficitul de androgeni, aceștia recurg la terapia de substituție hormonală. Pacienții cu tulburări anxioase-hipnotice și depresive sunt sfătuiți să consulte un medic psihiatru care va selecta antidepresivul optim.

Cu inflamația congestivă a prostatei, procedurile fizioterapeutice ajută la normalizarea sănătății bărbaților. Folosesc laser și terapie magnetică, electroforeză, etc. Tratamentul balnear ajută la ameliorarea simptomelor de disurie și la îmbunătățirea funcției sexuale: luare de ape minerale alcalinizante, aplicații de parafină și nămol, dușuri de masaj. La unii pacienți, se observă normalizarea stării de bine atunci când se efectuează terapie cu exerciții pentru a reduce tensiunea în mușchii pelvieni. Masajul prostatic nu înlocuiește ejacularea naturală, ci îmbunătățește circulația sângelui și drenajul organului.

Metode de tratament minim invazive

Dacă terapia conservatoare nu are succes, se iau în considerare intervenții de înaltă tehnologie - rezecția transuretrală a prostatei, ablația cu ultrasunete focalizată de mare intensitate. Cea mai eficientă este hipertermia transrectală - o metodă neinvazivă bazată pe principiul difuziei termice (prostata este expusă energiei nefocalizate a microundelor). Căldura crește metabolismul tisular, reduce simptomele congestive și are un efect neuroanalgezic. Datele privind eficacitatea procedurilor în tratamentul prostatitei congestive sunt limitate.

Prognostic și prevenire

Prognosticul pe viață este favorabil, dar durerea pelvină cronică este dificil de tratat. Uneori, prostatita congestivă se rezolvă spontan în timp. O tulburare circulatorie pe termen lung duce la scleroza țesutului glandei, care se manifestă printr-o deteriorare a parametrilor spermogramei. Prognosticul pentru prostatita congestivă depinde în mare măsură de respectarea de către pacient a tuturor recomandărilor și a modificărilor stilului de viață.

Prevenirea presupune practicarea sportului, evitarea ridicării greutăților, normalizarea relațiilor sexuale și evitarea consumului de cafea și alcool. Când se lucrează sedentar, se recomandă să se facă pauze pentru a face exerciții fizice și să folosească o pernă. Sunt de preferat lenjeria intimă și pantalonii largi. Pacienții sunt observați de către un urolog cu evaluare periodică a secrețiilor prostatei pentru inflamație și ultrasunete și, dacă este necesar, primesc tratament antibacterian și ședințe de masaj al prostatei.