Un set eficient de măsuri pentru tratamentul prostatitei

Pentru tratamentul complex al unei anumite boli,Se recomandă să alegeți momentul în care procesul patologic abia începe în organism.

Datorită anumitor circumstanțe, nu este întotdeauna posibil să se diagnosticheze prostatita în stadiile inițiale ale dezvoltării sale.

În ciuda faptului că afectarea inflamatorie a glandei prostatei este însoțită de durere, disconfort, tulburări de urinare și alte semne clinice, mulți bărbați amână o vizită la urolog, urmată de o examinare completă a corpului. Dar prostatita netratată pe termen lung tinde să devină cronică cu episoade frecvente de recădere.

Pentru corectarea nechirurgicală a modificărilor inflamatorii în țesutul prostatei, se folosesc regimuri de tratament medicamentos, proceduri de fizioterapie hardware, exerciții terapeutice, masaj, precum și metode suplimentare de medicină alternativă.

Terapie medicamentoasă

Se ocupă de diagnosticul și tratamentul leziunilor inflamatorii ale glandei prostateiurolog. Dacă un bărbat descoperă primele simptome ale acestei boli, i se recomandă să o facă imediatsupus unei examinări cuprinzătoare.

Un bărbat ia medicamente pentru prostatită

În 45-50% din cazurile de diagnostic de prostatita, leziunea inflamatorie a glandei prostatei este de natură infecțioasă. De aceea, medicamentele antibacteriene sunt folosite pentru a influența cauza bolii.

Pentru tratamentul prostatitei infecțioase cronice sau acuteeste de preferat să se utilizeze antibiotice din grupa fluorochinolonelor. Acest tip de agent antibacterian are o biodisponibilitate crescută și o penetrare ridicată în țesutul prostatic.

Durata totală a terapiei cu antibiotice pentru prostatita infecțioasă este de cel puțin 3 luni.

Dacă terapia antibacterianămedicamentele din grupul de fluorochinolone s-au dovedit ineficiente, pacienților li se prescriu medicamente din grupul lincosamidelor sau penicilinelor.

În caz de provocare a bolii chlamydiaAntibioticele din grupul tetraciclinei sunt incluse în terapia complexă.

Este important să ne amintim că regimul de administrare a medicamentelor antibacteriene este prescris fiecărui bărbat în mod individual. Urologul ar trebui să elaboreze un plan de tratament. Orice încercare de a prescrie în mod independent medicamente și dozele acestora poate duce la consecințe negative.

Supozitoare rectale

Medicamente făcute sub formă de supozitoare rectale (supozitoare),sunt unul dintre cele mai eficiente mijloace de oprirereacție inflamatorie la nivelul prostatei.

La diagnosticarea unei forme acute sau cronice a acestei boli, medicii specialiști pot prescrie astfel de bolitipuri de supozitoare rectale:

 1. Supozitoare care conțin alcaloid de opiu, derivat de izochinolină. Aceste medicamente au un efect antispastic și analgezic. În plus, sub influența supozitoarelor, fluxul sanguin local în glanda prostatică se îmbunătățește.
 2. Lumanari cu sulfonat bituminos de amoniu. Supozitoarele cu ihtiol au proprietăți bactericide, analgezice și metabolice, datorită cărora acțiunea lor îmbunătățește fluxul sanguin local în zona prostatei.
 3. Lumanari cu extract de belladona. Extractul natural al acestei plante are un efect pronunțat analgezic, antispastic și antiinflamator. În ceea ce privește intensitatea efectului terapeutic, extractul de belladonă nu este inferior AINS.
 4. Derivat de acid fenilacetic sub formă de supozitoare rectale. În cazurile acute de inflamație a glandei prostatei, bărbaților li se prescriu supozitoare rectale, care ameliorează rapid inflamația și reduc intensitatea durerii.
 5. Supozitoare pe bază de extract de prostată. Această opțiune de medicamente este eficientă pentru tulburările sexuale care apar pe fondul leziunilor inflamatorii ale prostatei. În plus, aceste supozitoare fac față eficient congestiei glandei și previn formarea cheagurilor de sânge.
 6. Supozitoare rectale cu extract de prostată și grăsime solidă. Acest medicament complex este eficient nu numai împotriva prostatitei, ci și împotriva infertilității masculine diagnosticate, a scăderii funcției erectile și a adenomului de prostată.
Supozitoare pentru tratamentul prostatitei la bărbați

Medicamente hormonale

Una dintre cele mai frecvente complicații ale prostatitei estescăderea funcției erectileîntr-un bărbat. Pentru a-l restabili și a normaliza nivelurile hormonale, precum și pentru a reduce intensitatea dezvoltării procesului inflamator, bărbaților cu leziuni inflamatorii ale prostatei li se prescriu adesea medicamente hormonale.

Cel mai popular este un medicament bazat pe estrogen sintetic cu o structură nesteroidiană. Sub influența acestui compus biologic activ, procesele de refacere a țesutului glandular deteriorat sunt accelerate, iar alimentarea cu sânge a acestuia este îmbunătățită.

Blocante alfa

Barbatii care sufera de prostatita acuta sau cronica au probleme serioase cu urinarea. Cu afectarea inflamatorie a glandei prostatei, procesul de golire a vezicii urinare devine dificil, apar durere, durere, disconfort, un flux intermitent de urină și o nevoie frecventă de a urina.

Medicamente din grupul alfa-blocantelor, careajuta la eliminarea spasmelor musculare din zona pelviana. Datorită relaxării mușchilor netezi, actul de urinare este normalizat.

Relaxante musculare

Odată cu dezvoltarea unui proces inflamator la nivelul glandei prostatei, apare adesea un spasm al mușchilor planșeului pelvin, în urma căruia fluxul de secreții de prostată și urina din vezică este întreruptă.

Folosind forme injectabile sau tablete de relaxante musculareajută la reducerea tonusului muscular, la reducerea durerii și la normalizarea fluxului de fluide biologice.

Imunostimulante

O parte importantă a tratamentului complex al prostatitei este întărirea apărării organismului bărbatului, mai ales când vine vorba de leziuni infecțioase și inflamatorii ale țesutului prostatei.

Au un efect imunostimulator puternicpreparate complexe de multivitamine, care conține acid folic, vitamina C, magneziu, calciu, seleniu și zinc.

Un alt medicament comun din grupa imunostimulatoarelor este un produs pe bază de acetat de meglumină acridonă. Efectul imunostimulant al acestui medicament se datorează faptului că atunci când intră în corpul uman, producția de interferon, care este responsabil pentru apărarea imunitară a organismului, este accelerată.

Medicamente prescrise pentru prostatită

Luarea unui imunostimulant și complexe multivitaminice nu numai că poate accelera recuperarea în prostatita acută, ci și poate reduce riscul unei alte recidive în forma cronică a bolii.

Medicamente complexe

Alături de grupele enumerate de medicamente utilizate în tratamentul leziunilor inflamatorii ale glandei prostatei, specialiștii din domeniul urologiei prescriu medicamente complexe care au un efect multifațet asupra corpului masculin.La cele mai eficiente medicamenteinclude:

 1. Agent antiandrogen. Acest medicament este disponibil sub formă de tablete și este cel mai adesea utilizat în scopuri profilactice.
 2. Un preparat pe bază de extract de palmier târâtor. Numeroase studii clinice au demonstrat că acest medicament combate eficient nu numai leziunile inflamatorii ale prostatei, ci și modificările hiperplazice ale adenomului de prostată.
 3. Produsul cu extract de prostată este disponibil sub formă de supozitoare rectale și tablete. Componentele sale active îmbunătățesc alimentarea cu sânge a organului, elimină spasmele musculare și reduc intensitatea durerii.
 4. Un medicament al cărui ingredient activ principal este extractul natural de alge marine. Medicamentul elimină eficient semnele unei reacții inflamatorii în organism și normalizează alimentarea cu sânge a glandei prostatei.

Înainte de a utiliza oricare dintre medicamentele enumerate, se recomandă să consultați un urolog și să fiți supus unui examen medical complet.

Fizioterapie

O modalitate eficientă de combatere a formei cronice de prostatita este tehnicile hardware de fizioterapie.

Dacă este diagnosticată o formă cronică de prostatita, unui bărbat i se poate prescrie astfelmetode de fizioterapie:

 • electroforezăcu utilizarea medicamentelor,
 • expunerea la curent electric continuu(galvanizare),
 • influența ultrasonicăfolosind un senzor rectal,
 • magnetoterapie,
 • utilizarea curenților de înaltă frecvență. În acest scop, se folosesc dispozitive separate care generează impulsuri de înaltă frecvență. Un efect direct asupra zonei în care se află glanda prostatică se realizează prin introducerea unui emițător rectal.
Procedura de fizioterapie hardware pentru prostatită

Selectarea tipurilor de efecte fizioterapeutice, precum și întocmirea unui program individual de proceduri ar trebui să fie gestionate de urologul sau kinetoterapeutul curant.

Tehnicile fizioterapeutice menționateau o listă minimă de contraindicații și efecte secundare, prin urmare utilizarea lor este permisă în combinație cu terapia medicamentoasă, masaj și gimnastică.

Masaj de prostata

Influența manuală asupra zonei în care se află glanda prostatică ajută la îmbunătățirea fluxului sanguin în această zonă, la reducerea intensității procesului inflamator, la stimularea eliberării secrețiilor, precum și la normalizarea proceselor metabolice în organ.

Stimularea manuală a prostateipoate fi efectuat fie de către un medic specialist în cabinetul unui medic, fie independent.

Auto-masajul glandei prostatei poate fi efectuat de un bărbat acasă, dar înainte de a începe auto-medicația, este necesar să se consulte cu medicul urolog curant, să stăpânească tehnica masajului și, de asemenea, să se familiarizeze cu caracteristicile structurale ale rectului. Expunerea inadecvată la această zonă poate duce la deteriorarea traumatică a membranei mucoase a zonei rectale.

Masajul se efectuează prin zona anusului. Atunci când efectuează un masaj, medicul sau bărbatul însuși trebuie să monitorizeze descărcarea secrețiilor glandulare din uretră. Dacă nu există o descărcare de această natură, aceasta poate indica dezvoltarea complicațiilor prostatitei, precum și severitatea reacției inflamatorii.

Numărul total de ședințe de masaj al prostatei este de 10-12 proceduri.

Dietoterapia

O revizuire a dietei are un efect benefic nu numai asupra stării sistemului reproducător masculin, ci și asupra întregului organism în ansamblu.

Recomandat să mănânciacele alimente care sunt digerate rapid. Dieta zilnică ar trebui să includă legume și fructe proaspete, nuci și cereale, carne și pește cu conținut scăzut de grăsimi și produse lactate naturale. În plus, indiferent de forma bolii, un bărbat ar trebui să mănânce alimente bogate în zinc și acid folic. Ambele elemente stau la baza sănătății bărbaților.

Strict interzisinclude ceai negru și cafea, băuturi alcoolice, ape carbogazoase dulci, ciuperci, alimente prăjite și grase, fast-food și afumaturi, condimente, sosuri și mâncăruri picante.

Fiecare bărbat cu leziuni inflamatorii ale glandei prostateiEste recomandabil să renunțați complet la fumat, deoarece substanțele chimice conținute în fumul de tutun contribuie la îngustarea vaselor de sânge și la perturbarea fluxului sanguin în zona prostatei.

Tratamente suplimentare

O modalitate eficientă de a trata și de a preveni leziunile inflamatorii ale glandei prostatei este terapia de încălzire.

În acest scopsunt indicate vizite regulate la saună sau la baia de aburi.

Se recomanda evitarea stresului termic pentru acei barbati care sufera de diverse afectiuni ale sistemului cardiovascular, ficatului si rinichilor. În plus, vizitarea unei băi sau a saunei este strict contraindicată în caz de neoplasme benigne și maligne sau de exacerbare severă a procesului inflamator.

Înainte de a include aceste măsuri în tratamentul complex al prostatitei,Acțiunile trebuie coordonate cu medicul dumneavoastră.

Dacă un bărbat nu are contraindicații pentru a vizita o baie, atunci procedurile termice vor avea un efect tonic asupra corpului său, vor îmbunătăți circulația sângelui, vor accelera procesele metabolice din organism și vor drena prostata.

Bărbații vizitează saună pentru a trata prostatita

O metodă la fel de populară de tratare a prostatitei cronice sau acute estehirudoterapia sau tratamentul cu lipitori. Lichidul salivar al lipitorilor conține mai mult de 100 de elemente biologic active care au un efect benefic asupra organismului uman.

Una dintre cele mai importante componente, hirudina, este un anticoagulant în natură. La intrarea în corpul uman, hirudina previne formarea cheagurilor de sânge și îmbunătățește procesele microcirculatorii.

Pe lângă hirudină, saliva lipitorilor conține compuși asemănătoare histaminei, acetilcolină și inhibitori de carboxipeptidază. Fiecare dintre aceste componente îmbunătățește fluxul sanguin către glanda prostatică, ajutând la reducerea răspunsului inflamator.

Hirudoterapia în tratamentul complex al prostatitei este contraindicată bărbaților care suferă de anemie, tulburări de coagulare a sângelui, diateză, hipotensiune arterială, tromboză venoasă profundă, diabet zaharat și leziuni inflamatorii ale pielii.

Fiecare sesiune de tratament pentru lipitori trebuie efectuată sub supravegherea atentă a unui medic calificat.

Durata tratamentului

Momentul terapiei medicamentoase complexe pentru leziunile inflamatorii ale glandei prostateidepind direct de neglijarea procesului patologic, precum și de prezența complicațiilor.

Dacă prostatita apare într-un stadiu sever, aceasta provoacă modificări ireversibile ale țesutului glandular.

Dacă organul este afectat semnificativ, metodele de tratament conservatoare pot duce la remisie pe termen lung, dar nu la recuperare. Dacă contactați un specialist medical în timp util, tratamentul bolii va dura câteva luni, cu tendința de a se recupera complet.

Spre deosebire de forma cronică a bolii,prostatita acută se poate vindeca în mai puțin timp.

Chirurgia pentru prostatita diagnosticată este o ultimă soluție, care are ca scop conservarea zonelor sănătoase rămase ale țesutului glandular, precum și restabilirea funcției de drenaj a glandei. Intervenția chirurgicală este recomandată acelor bărbați care suferă de afecțiuni urinare severe, dureri intense și, de asemenea, au complicații precum fibroza țesutului glandei și formarea de calcificări.

Cu diagnostic în timp util și tratament completProstatita este o boală vindecabilă care nu amenință sănătatea și viața unui bărbat.